VENEZUELA FİLMLERİ HAFTASI

Bu hafta ne yapsam, latin kültürüne de bayılırım derseniz buyurun Venezuela Filmleri Haftasına.
Venezuelâ Bolivar Cumhuriyeti İstanbul Başkonsolosluğu, José Marti Küba Dostluk Derneği ve NHKM'nin, 19-22 Ağustos 2009 tarihleri arasında Nâzım Hikmet Kültür Merkezi bahçesinde düzenlediği "Venezuelâ Filmleri Haftası"na tüm Küba ve Lâtin Amerika dostlarını davet ediyoruz. Hafta kapsamında daha önce Türkiye'de pek çok festivalde yayınlanan “Devrim Televizyon'dan Yayınlanmayacak” belgeselinin yanı sıra Türkiye izleyicileri için yeni olan “El Caracazo”, yönetmenliğini Che’nin kızı Aleida Guevera’nın yaptığı “Chavez, Devrim ve Yeni Lâtin Amerika” ve “Vatandaşlık Pulu” adlı belgesel ve kısa filmler yer alacak.
Ücretsiz olan film gösterimlerine Lâtin Amerika'da neler yaşandığını merak eden herkesi bekliyoruz.
İletişim için:
NÂZIM HİKMET KÜLTÜR MERKEZİ
Adres: Bahariye Cd.Ali Suavi Sk. (Sanatkârlar Sk.) No: 07 Kadıköy
Telefon: 0216 414 22 39
http://www.nazimhikmetkulturmerkezi.org/ JOSÊ MARTİ KÜBA DOSTLUK DERNEĞİ
Güzlerin Kızıler
gulzerin@gmail.com
istanbul@kubadostluk.org
0212-244-35-09
0549-430-52-29
VENEZUELÂ FİLMLERİ HAFTASI
19-22 Ağustos 2009 NHKM / Bahçe
Colomb’dan bu yana sömürgecilik ve emperyalizm kıskacındaki bu topraklarlarda ilk devrim ateşi 1959’da Küba’yla meyvesini vermişti. Ancak 1999’dan bu yana Hugo Chavez liderliğindeki Bolivarcı Venezuela Cumhuriyeti ile birlikte kesik damarlarını toplayan bir kıta adım adım yol almaya başladı.
“Ben bir askerim; sizler, yani halk benim önderimdir. Ben size, eğer beni yarı yolda bırakmazsanız, ömrümün sonuna dek hizmet ederim demiştim. Siz benim kaderimi ve politik geleceğimi belirlediniz. Ben de size hizmet etmeye devam edeceğim” Venezüella Devlet Başkanı Hugo Chavez, Karakas'taki Miraflores Başkanlık Sarayı'nın balkonundan coşkulu kalabalığa bu şekilde sesleniyordu 15 Şubat 2009 referandumunun ardından.
Latin Amerika’daki yeni dalganın başlangıcını ’89 Karakas olaylarından itibaren ele alan bu filmlerle ABD’nin burnunun dibinde eşitlik ve özgürlük mücadelesinin nasıl verildiğini, emperyalizm kaynaklı darbe ve muhalefet hareketlerinin durumunu, Bolivarcı Devrim’i ve “Latin Amerika’daki Yeni Dalgayı” anlamaya çalışacağız.
*Düzenleyenler: Venezuela Bolivar Cumhuriyeti İstanbul Başkonsolosluğu ve Jose Marti Küba Dostluk Derneği
19 Ağustos Çarşamba 21:00
EL CARACAZO /CARACAS OLAYLARI
SÜRE: 110 dkYÖNETMEN: Roman ChalbaudYIL: 20051989 27 Şubat'ı Venezuelâ tarihinde özel bir yer taşıyor. Tüm Lâtin Amerika'yı sarsan iktisadi krizler, siyasal çürüme,"toplumsal patlama" olarak adlandırılan sosyal olaylara kaynaklık etmişti. 1980'lerde. En çok bilineni Arjantin'de yaşananlar... İste 27 Şubat 1989, zamlara, maaşların ödenmemesine, IMF dayatmalı yeni ekonomi paketlerine tepki olarak Venezuela'lı yoksulların sokağa döküldüğü tarih. Ancak egemen sınıfın yanıtı çok şiddetli oluyor. Öyle ki, bu toplumsal hareketlenmeye verilen yanıt bir katliama dönüşüyor. "El Caracazo"nun en ilginç özelliklerinden biri, ordu, polis teşkilatı gibi kurumlar içinde, halkçı bir damarın nasıl şekillendiğine dair ortaya koyduğu ip uçları...Venezuela'yı, Chavez'i, Lâtin Amerika'yı daha iyi anlamak için bu filmi kaçırmayın!
20 Ağustos Perşembe 21:00 CHAVEZ, VENEZUELA VE YENİ LATİN AMERİKA
SÜRE: 53 dkYÖNETMEN: ALEİDA GUEVERAYIL: 2005Che Guevara'nın kızı Aleida'nın 2002 Nisan'da Venezuela'da Chavez karşıtı karşı-devrimden sonra Hugo Chavez ile yaptığı uzun görüşme. Bolivarcı Devrim, Venezuela'nın ABD ile ilişkileri ve yani Latin Amerika'nın nasıl şekilleneceği üzerine...
21 Ağustos Cuma 21:00
DEVRİM TELEVİZYONDAN YAYINLANMAYACAK
SÜRE: 74 dkYÖNETMEN: Kim Bartley & Donnacha O'BrianYIL: 2003
İki İrlandalı yönetmen tarafından hazırlanan "Devrim Televizyondan Yayınlanmayacak (Chavez: Darbenin İçinden)" belgesel filmi, Nisan 2002'de Venezüella Devlet Başkanı Hugo Chavez'e karşı düzenlenen Amerikan destekli başarısız "askeri-medyatik" darbe girişimi konu almaktadır. Darbeden altı ay önce, Chavez hükümeti hakkında bir belgesel yapmak üzere Venezüella'ya gelmiş olan İrlanda RTE'sinden (Radio Telifís Éireann) bir grup televizyoncu, darbe esnasında başkanlık sarayındaydılar. Böylece darbe girişimini, darbecilerin, onları destekleyen Amerikan yönetimi sözcülerinin ve onlara direnen Chavez yanlılarının açıklamalarıyla birlikte anı anına kaydetme imkanına sahip oldular ve ortaya bu önemli belgesel film çıktı.
22 Ağustos Cumartesi 21:00
VATANDAŞLIK PULUSÜRE: 23,31YÖNETMEN: Diego ValascoYIL: 2000Komedi-kısa film, bir gencin kimliğine pul alıp askerlik belgelerini düzenlemek için bürokrasi içinde yaşadıkları...

Yorumlar

Popüler Yayınlar